Problemele parului: cauze si sfaturi

MATREATA

Cand vine vorba despre problemele parului, marea majoritatea oamenilor se plang de matreata, considerata cea mai stanjenitoare problema pentru multi. Matreata este o problema a scalpului caracterizata de coji albe, grase sau uscate, asociate mai mereu cu o roseata si o mancarime a pielii. Exista tratamente care pot fi urmate pentru a preveni aparitia matretii. Primul lucru care trebuie facut in a preveni aparitia matretii este sa cunoastem exact care sunt problemele care cauzeaza matreata: dieta saraca in elemente nutritive, metabolism incetinit, dezechilibru hormonal, infectii. Exista cazuri in care unele persoane se pot confrunta cu mancarimi si exfolieri ale pielii scalpului, dar care sa nu aiba nici o legatura cu matreata. In timp ce matreata este reprezentata de coji lucioase si grase care se gasesc in special la radacina firului de par, mancarimea si exfolierea pielii scalpului produce particule de piele moarta care se exfoliaza.

Cauzele cele mai intalnite pentru aceasta problema sunt: stresul, clatirea insuficienta a samponului, lipsa sebumului sau a uleiurilor naturale ale firului de par, utilizarea unui sampon necorespunzator tipului de par sau chiar lipsa unor vitamine esentiale.

PROTECTIA PARULUI IMPOTRIVA SOARELUI

Protectia parului de razele solare este la fel de importanta ca si protectia pielii de aceeasi factori nocivi.
• Purtati o palarie sau o esarfa pentru a va proteja parul
• Utilizati Balsamuri Avon “Leave-in”, care protejeaza parul impotriva razelor UV, atat in timpul orelor de plaja cat si in timpul scaldatului.
Daca va protejati parul de razele solare, procesul de ingrijire va fi mult mai usor de realizat.

CE DETERIOREAZA FIRUL DE PAR ?
1. DIETA DEFICITARA – ca si restul corpului, sanatatea si stralucirea firului de par depinde de o dieta echilibrata si bogata in substante hranitoare.
2. ALCOOL – Alcoolul nu este compatibil cu mineralele si vitaminele necesare pentru a avea un fir de par sanatos.
3. CEAI si CAFEA – Ceaiul si cafeaua sunt stimulanti puternici ce actioneaza asupra sistemului nervos, respirator si cardiovascular, reducand astfel retinerea mineralelor necesare unui fir de par sanatos.
4. AER CONDITIONAT – Aerul conditionat si incalzirea centrala au un efect de uscare a firului de par, afectand nivelul de hidratare.
5. EXERCITII FIZICE – Exercitiile fizice regulate stimuleaza circulatia sanguina, imbunatatind astfel procesul de hranire si regenerare al celulelor.
6. HORMONII – O activitate hormonala excesiva poate cauza o stimulare a glandelor sebacee si astfel, printr-un surplus de sebum parul devine gras. Acest proces poate fi daunator si daca activitatea hormonala este redusa, parul devenind uscat.
7. VARSTA – Cu varsta, parul se usuca, isi schimba culoarea si este predispus sa cada.
8. VREMEA – Frigul extrem afecteaza nivelul de hidratare si rezistenta firului de par, in timp ce vremea umeda este o problema pentru un par coafat: parul ondulat se carlionteaza evident, iar parul intins (drept) capata un aspect lasat.
9. SOARE – Vara, soarele poate provoca parului in numai doua saptamani de expunere probleme mai mari decat pe tot parcursul anului. Soarele afecteaza nivelul de hidratare si uleiurile naturale ale parului.

Comentarii