Cosmeticele, la control!

Cosmeticele expirate constituie un adevarat focar de infectii oculare si eczeme neplacute pentru utilizatoarele care nu renunta la ele ori pentru a face economie, ori din dragostea pentru acea culoare de ruj in editie limitata.

Riscurile nerespectarii termenelor de valabilitate in cazul cosmeticelor este cel putin la fel de periculos pentru sanatate (si frumusete), precum consumarea unor alimente alterate. Folosind cosmetice expirate, risti sa dezvolti infectii cutanate si subcutanate, eczeme grave sau leziuni, din cauza aplicatoarelor care contin mai multe tipuri de bacterii.

Odata ce ati deschis borcanelul cu crema nu-si mentine foarte mult timp eficacitatea, dupa cum parfumul nu-si va pastra la infinit calitatile si isi va pierde treptat din intensitate dupa deschiderea flaconului.






Un exemplu de simbol indicând o perioadă de valabilitate de 12 luni de la deschiderea recipientului este redat în figura de mai sus.
Cosmeticele antisolare, cremele nutritive pe baza de vitamine, hormoni, miere, laptisor de matca, vor fi pastrate in borcanase bine inchise sau in sticle colorate, ferite de lumina si caldura. Produsele accesorii pe care le folosim in tratamentele cosmetice le vom pastra ferite de praf,in cutii corespunzatoare sau mai bine intr-un dulapior destinat special acestui scop.

Mascara/Farduri de ochi

Si totusi unde ne pastram produsele cosmetice?

In ceea ce priveste fardurile, cel mai bine este sa le pastrezi intr-o borseta speciala.
Fondul de ten este bine sa-l pastrezi la temperatura camerei iar in momentul cand il aplici, foloseste o pensula sau un buretel.

Daca aplici fond de ten cu degetele, nu uita sa te speli pe maini inainte, pentru a evita eczemele aparute, iar daca folosesti bureti pentru a intinde fondul de ten, nu uita sa ii speli dupa fiecare utilizare.


Recapitulare cand expira produsele cosmetice:

· Crema pentru ochi - 1 an

· Crema pentru fata - 1-3 ani (consulta ambalajul)

· Fond de ten - 6 luni

· Mascara (rimel) - 3 luni

· Tus pentru ochi - 3 luni

· Creion khol pentru ochi - 2 ani

· Farduri de ochi crema - 12 -18 luni

· Farduri de ochi compact - 36 luni

· Blush (fard de obraz) - 9 luni

· Ruj (sau gloss) - 18 luni - 2 ani

In cazul in care memoria este suprasolicitata de prea multe produse cosmetice (pe care la un moment dat le-am considerat indispensabile) sau pur si simplu citind aceste randuri te-ai decis sa faci curatenie in portfard, citeste in continuare si afla ce arunci si ce pastrezi in sezonul care vine.

Initial, la folosirea produselor cosmetice este necesar sa testam modul cum reactioneaza pielea corpului sau a tenului fata de produsul respectiv. Timp de doua zile vom aplica o cantitate mica si vom urmari eventualele reactii. Daca apare vreo iritatie, intrerupem imediat aplicarea produsului . Pentru cateva zile vom face o pauza, reluam tratamentul si daca se repta aceleasi reactii, vom renunta la folosirea lui. In general este bine sa nu cumparam cantitati mari dintr-un produs cosmetic.
Drept urmare, o mascara (7-10 ml) are un termen de valabilitate de sase luni, o perioada gandita astfel incat cantitatea utilizata zi de zi sa fie epuizata in decursul a trei luni. Asadar, daca folosesti rimel doar la ocazii speciale, schimba produsul cosmetic o data la sase luni, insa daca face parte din machiajul zilnic, arunca mascara la fiecare 3 luni.

Blush -ul/ Perle bronzante

Raftul de la baie nu este cea mai buna solutie. Pastreaza-ti produsele cosmetice intr-un loc uscat, racoros, intr-un mic dulapior din living sau dormitor. Chiar daca iti este mai la indemana sa-ti tii cosmeticele in baie, nu uita ca schimbarile de temperatura si umiditate, care apar de fiecare data cand cineva face dus, pot afecta produsele.

Cremele pentru fata este cel mai longeviv produs cosmetic pe care detii. Desi unele ingrediente se altereaza mai rapid, lotiunile obisnuite de hidratare, inclusiv cremele cu SPF au o speranta de viata de pana la 3 ani. Cu toate acestea, urmareste cu rigurozitate cum se comporta crema ta in timp si renunta la ea daca observi ceva suspect.

Fondul de ten lichid si corectorul trebuie schimbate la fiecare sase luni.

Atentie-zona ochilor este foarte sensibila si exista riscul producerii unor infectii.


Eyeliner (tus sau creioane khol pentru ochi)

Absolut orice produse cosmetice care intra in contact cu ochii urmaresc aceleasi recomandari precum in cazul rimelului. Pentru cele care poarta tus este bine sa il inlocuiti la fiecare 3 luni, iar cele care prefera creioanele pentru ochi le pot pastra pana la 2 ani, cu precizarea ca varfurile sa fie ascutite la fiecare utilizare.

Daca obisnuiesti sa porti farduri pudra, le poti pastra in trusa de machiaj pana la doi ani, atata timp cat iti inlocuiesti pensulele de aplicare. Daca preferi fardurile crema, ai in vedere faptul ca textura acomodeaza mult mai bine bacteriile si ar trebui sa le schimbi la fiecare 12 -18 luni.

Tot in categoria farduri intra si blush -ul sau perlele de bronzare, care au o durata de viata de 9 luni. Precum in cazul fardurilor de ochi, pensulele trebuie inlocuite sau spalate cu sampon si balsam (nu sapun, chiar si daca este sapun natural homemade!) la fiecare 2 saptamani.

Rujul, pastreaza-l la temperatura camerei sau la rece, in frigider. Daca isi schimba culoarea, mirosul sau textura, evita sa-l mai folosesti.
In cazul in care ai sesizat reactii adverse in urma folosirii produselor cosmetice expirate, medicul dermatolog recomanda oprirea folosirii produsului respectiv si vizita de urgenta la dermatologul care va stabili daca este vorba despre o alergie sau despre o infectie. Ca solutie rapida pana ajungi la consultatie, aplica apa termala.

Comentarii