Teoria culori in machiaj


Pentru ca ochii sunt expresia vie a sufletului, modul in care ii pui in evidenta te poate plasa cu adevarat in centrul atentiei, exprimand     totodata trairile pe care doresti sa le transmiti. 





 In realizarea unui machiaj reusit, va trebui sa punem accentul fie pe ochi, fie pe buze — niciodata pe amandoua.

Machiaj in functie de culoarea irisului


Daca am ales sa facem un make-up cu atentia concentrata asupra ochilor, primul pas este alegerea unei palete de culori care va intensifica nuanta naturala a irisului. 

Pe langa nuanta irisului, va trebui sa mai luam in calcul si forma ochilor, culoarea parului sau a tenului, momentul zilei, ocazia si asa mai departe. Nu-i asa ca de fiecare data cand te apuci sa te machiezi esti in dilema? 

Machiajul in functie de culoarea irisului nu este deloc complicat, mai ales daca respecti o regula simpla — teoria culorilor. 

Nu iti mai aduci aminte aceasta teorie de la orele de desen? Conform acestei teorii, “pentru a pune in valoare o culoare este sufficient sa ii alaturi complementara ei” Simplu, nu?… Mai ales ca regulile in machiaj nu sunt chiar atat de stricte pe cat par. Atat timp cat stii culorile fundamentale (rosu, galben si albastru), celelalte nu vor fi decat derivate secundare si tertiare, prin urmare vei putea face o multime de combinatii intre ele, fiind foarte usor sa experimentezi diferite machiaje. 


Culorile primare sunt roșu, galben și albastru.

In privinta texturii fardului de pleoape, poti alege intre farduri mate, ce se potrivesc cel mai bine pentru machiajul de zi si machiajul doamnelor mai in varsta pentru ca ascund anumite imperfectiuni ale pleoapelor, farduri sidefate, pentru machiajul de seara, ocazie, pentru ca ele confera luminozitate privirii atunci cand lumina naturala lipseste, farduri cremoase pentru pielea sensibila sau uscata si farduri intermediare, adica nici foarte sidefate dar nici mate care se potrivesc in orice moment al zilei, fie ca este seara sau dimineata. 

Pasi machiajului


Incepe machiajul ochilor intotdeauna cu aplicarea fardului de baza, atat pe pleoapa mobila cat si pe arcada pana sub spranceana, pentru a lumina arcada si a uniformiza nuanta pielii. 

Fardul de baza trebuie sa aiba o culoarea naturala, usor sidefata, precum alb perlat, bej, roz foarte deschis sau auriu


Dupa aplicarea fardului de baza continua cu un fard de nuanta medie pe pleoapa mobila, iar la final poti aplica preferabil un fard mai inchis de la jumatatea ochiului spre exterior, urmarind linia genelor si trasand un “V” inclinat. 

Nu lasa sa se observe trecerea de la o nuanta la alta, ci incearca sa le estompezi cat mai bine intre ele pentru un efect cat mai uniform. Ceea ce am exemplificat mai sus nu este o regula stricta in machiaj — tu poti sa-ti fardezi pleoapele cum doresti, dupa bunul plac. 


De exemplu, poti opta doar pentru nuanta de baza, adica cea naturala si mai poti completa cu un creion dermatograf si rimmel, sau poti colora toata pleoapa mobila intr-o singura culoare inchisa. Ai o multime de variante la dispozitie, atat timp cat ai inspiratie. 

Best eyeshadow matches for your eye color. View Avon's collection of eyeshadows  Order today @ http://cschnieders.avonrepresentative.com/

Dupa ce ai aplicat fardul de pleoape dupa bunul plac, poti contura ochii cu un creion dermatograf negru sau colorat in functie de momentul zilei si cu un strat sau doua de rimel negru sau deasemenea colorat, insa fara a incarca foarte mult genele. 

Grupele de culori 

Culorile se impart in doua grupe: 

1. CULORI RECI: violet, verde, albastru — in general acestea se potrivesc tipurilor de ten cu pigmentatie roz (blondelor, roscatelor). 

2. CULORI CALDE: rosu, galben si oranj, maro, bej. Acestea se potrivesc tipurilor de ten galbui (brunetelor, satenelor). 



In continuare, iti prezint o serie de trucuri de machiaj favorabile fiecarei culoare a irisului. 



 Machiajul pentru ochii albastri 


Pentru a concura cu albastrul rece al ochilor, foloseste farduri in culori calde. Pentru a scoate in evidenta albastrul ochilor si a da intensitate privirii, in special pentru machiajul de seara, foloseste culori sidefate, puternice, mai reci. 

Pentru machiajul de zi, alege culori mate sau usor sidefate precum: gri deschis, argintiu, roz, lila, bej, turcoaz, portocaliu, rosu, aramiu, galben, piersica, auriu

Daca nu ai prea mult timp la dispozitie in timpul zilei, o linie trasata cu dermatograful maro va accentua seducator irisul albastru. Daca vrei un efect sofisticat, poti sa folosesti dermatograful maro si pe pleoapa inferioara, intinzandu-l putin cu degetele. Fardurile sidefate aurii sunt ideale pentru a scoate in evidenta arcada si coltul intern al ochiului. 

Pentru machiajul de seara, alege culori mai reci precum: gri petrol, indigo, maro pamantiu, albastru marin (inchis), violet, bordo. Daca vrei un machiaj indraznet de seara sau de ocazie, poti folosi nuante electrizante dar si contur negru cu tus sau creion dermatograf negru. 

Eye-liner-ul: este indicat in nuante de albastru cobalt, verde, gri, maro sau negru. Eye-liner-ul poate fi folosit atat pe pleoapa superioara cat si pe cea inferioara dar si pe interiorul pleoapei. Pentru a da un aspect misterios privirii poti intinde eye-linerul cu ajutorul degetelor sau cu o pensula. 

Mascara: cea mai potrivita alegere ar fi un rimel negru, insa pentru un plus de feminitate si senzualitate — mai ales daca ai tenul deschis si parul blond sau roscat — poti alege mascara maro. Pentru un look jucaus, poti experimenta si mascara colorata: albastru, roz, verde. 

Exemple de machiaj pentru ochii albastri 


EXEMPLUL 1 Aplica pe arcada si in coltul ochilor un fard auriu, galben usor sidefat, pe pleoapa mobila portocaliu sau rosu teracota iar in coltul exterior al ochiului un fard maro inchis. Finiseaza cu un rimel negru sau maro. 

EXEMPLUL 2 Pe arcada si in coltul interior argintiu, pe pleoapa mobila lila, iar in coltul exterior indigo. 

EXEMPLUL 3 Pe arcada si in coltul interior auriu iar pe pleoapa mobila albastru inchis. Tot cu albastru mai poti face o combinate si aplicand portocaliu pe pleoapa mobila si albastru inchis in coltul extern. 

EXEMPLUL 4 O combinatie interesanta o reprezinta si rozul cu griul, galben si albastru inchis, bej cu maro, roz si turcoaz. 

Sfaturi pe scurt pentru persoanele cu ochi albastri 
  • Culoarea bleu-verde poate face ca irisul sa devina cameleonic: albastru si verde in acelasi timp. 
  • Baza machiajului trebuie sa fie o culoare roz-rosiatica sau auriu-galbuie. 
  • Pentru conturarea pleoapei interioare de jos poti opta si pentru un creion alb. 
  • Prin contrast cu portocaliul sau rosul, albastrul ochilor va fi si mai albastru. 
  • Nu iti machia ochii albastri cu albastru la fel ca irisul pentru ca le va estompa din culoarea naturala si din impactul pe care-l vei avea asupra sexului opus! 

Machiajul pentru ochii caprui 


Chiar daca ochii caprui sunt cea mai des intalnita culoare a ochilor, rare sunt femeile care au ochii de un caprui uniform. In general ochii caprui sunt formati din mai multe nuante si isi schimba culoarea in functie de lumina naturala sau artificiala, starea de spirit, dar si in functie de culoarea fardului ales. Persoanele cu ochii caprui se pot considera insa norocoase, deoarece acestora li se potriveste aproape orice culoare — rare sunt cazurile si culorile nepotrivite ochilor caprui! Asta pentru ca maroul este cea mai neutra culoare (se mai numeste si“gri colorat”), fiind rezultatul combinarii tuturor celor trei culori de baza: rosu, galben si albastru, in proportii egale. 

Asadar, posesoarelor de ochi caprui, tineti minte: puteti folosi aproape orice culoare, de la culori tari, neon, la nuante inchise de negru si pamantiu, farduri sidefate sau mate pana la culori pastelate sau pale. 

Pentru machiajul de zi, mizeaza pe bej deschis, maro, lila, vernil, gri albastru, piersica, auriu, verde, kaki, portocaliu

Creionul negru se foloseste in general pentru ochii mari si pentru cei caprui: se traseaza o linie subtire in partea inferioara a pleoapei de jos, dupa care se estompeaza, iar acesta poate fi cu siguranta un machiaj de zi realizat foarte usor si cu un efect pe masura. Rozul indulceste si da stralucire privirii, iar pentru un machiaj natural, de zi, incearca un bej deschis. 



Pentru machiajul de seara, bazeaza-te pe culori ca albastrul metalic, verdele brad, ciocolatiul, pruna, auriul, indigoul sau purpuriul. Poti opta in machiajul de seara pe culori matalice — nu doar la auriu si argitiu, ci si la marouri, verde sau indigo. 

Eye-liner-ul: cea mai indicata nuanta de eye-liner este negru, insa pentru un machiaj usor de zi poti folosi si unul maro-ciocolatiu impreuna cu un rimel maro, mai ales daca ai parul blond. 

Mascara: cu siguranta nimic nu se va potrivi mai bine decat un rimmel negru care sa dea profunzime privirii. 

Exemple de machiaj pentru ochii caprui 


EXEMPLUL 1 Pe arcada si in coltul interior al ochiului bej sau auriu, pe pleoapa mobile maro, pamantiu, ciocolatiu iar la sfarsit contureaza ochii cu un creion negru atat pe pleoapa inferioara cat si pe cea superioara si aplica doua straturi de rimel negru. 
EXEMPLUL 2 Arcada dar si coltul interior conturate cu fard bej, pleoapa mobila cu fard verde crud, iar ochii conturati usor cu creion maro estompat cu degetele sau cu pensula, iar apoi aplicat rimel maro sau negru. 
EXEMPLUL 3 Arcada si coltul interior colorate cu un roz soft, iar pleoapa mobila cu albastru irizat. Acest machiaj va da foarte multa personalitate privirii tale. EXEMPLUL 4 Alte combinatii interesante sunt: galben cu albastru, galben cu portocaliu, gri cu indigo, gri perlat cu negru dar si toate nuantele de maro de la bej pana la ciocolatiu pentru ca scot foarte bine in evident irizatiile maro ale ochiului. 

Sfaturi pe scurt pentru persoanele cu ochi caprui 
  • arcada, dar si coltul interior, trebuiesc intotdeauna luminate in nuante deschise de bej, auriu, argintiu. 
  • pentru un mak-up indraznet foloseste nuante de pruna, indigo, lila. 
  • nuantele de marou reprezinta cea mai buna varianta cand vine vorba de machiajul ochilor caprui. 
  • pentru un machiaj jucaus poti allege si rimel colorat in nuante de verde, indigo sau chiar albastru. 

Machiajul pentru ochii negri 


Persoanele cu ochii negri ca taciunele sunt foarte greu de intalnit. De cele mai multe ori ochii negri sunt confundati cu ochii caprui inchis. Totodata, ochii negri sunt si foarte deosebiti, pentru ca ei sunt incadrati de niste gene foarte dese, lungi si niste sprancene pe masura. 

Ochii negri sunt cel mai bine pusi in valoare de culori inchise, insa daca nu esti adepta culorilor si machiajelor inchise poti folosi cu incredere si nuantele deschise ale fardurilor pentru ca se potrivesc deasemenea de minune ochilor negri, cromatica irisului, a sprancenelor si a genelor permitandu-ti asta fara nicio problema. 

Pentru machiajul de zi, unui iris negru se potrivesc o gama larga de farduri, insa dat fiind faptul ca machiajul este de zi si nu ar trebui sa fie la fel de strident ca acela de seara sau de ocazie, sfatul meu este sa alegi farduri calde, usor sidefate precum: crem, maro deschis, bleu, vernil, gri perlat, roz piersica, auriu sau argintiu

Daca timpul nu-ti permite decat 5 minute pentru machiaj, este suficient sa-ti rimelezi genele cu doua straturi de rimmel negru si vei arata extraordinar. Pentru machiajul de seara, ai de ales dintr-o paleta de culori foarte variata precum: albastru marin, pruna, indigo, ciocolatiu, gri inchis, verde electric. Aceste culori inchise trebuiesc completate de culori mai deschise ce se aplica pe arcada si in coltul interior pentru a da luminozitate. Nu este indicat sa folosesti doar culori inchise pentru ca vei intuneca foarte mult privirea. Cel mai indicat machiaj pentru ochii negri este “smokey eyes” pentru ca reuseste sa ii puna in valoare foarte bine. 

Eye-liner-ul: cele mai potrivite nuante de eye-liner sunt negru, albastru ultramarin (inchis), verde smarald, indigo. 

Mascara: categoric negru! 

Exemple de machiaj pentru ochii negri 


EXEMPLUL 1 In coltul interior dar sip e arcada aplica gri perlat iar pe pleoapa inferioara cat si in coltul exterior gri inchis sau chiar negru. In interiorul pleoapelor aplica dermatograf negru si finiseaza cu doua straturi de rimel negru. Este un machiaj ideal pentru ocazii speciale. 

EXEMPLUL 2 De asemenea pentru luminozitate aplica o nuanta deschisa precum roz pal pe arcada si in coltul interior, pe pleoapa mobila indigo sau pruna iar pe pleoapa inferioara si in coltul exterior putin negru. Ai grija sa imbini foarte bine culorile intre ele pentru a nu se observa trecerea brusca de la o nuanta la alta. 

EXEMPLUL 3 Pentru un machiaj simplu de zi, imbraca toata pleoapa superioara si coltul interior al pleoapei inferioare in bej sau auriu, traseaza o linie fina cu dermatograful negru sau albastru inchis si apoi finiseaza cu doua straturi de rimel negru. 

EXEMPLUL 4 Alte combinatii ce se mai pot face sunt: crem cu ciocolatiu, roz cu verde smarald, galben cu albastru, bleu cu albastru cobalt. 

Sfaturi pe scurt pentru persoanele cu ochi negri 
  • machiajul dramatic este cel mai indicat pentru ochii negri. 
  • foloseste un fard mai deschis in coltul interior si unul inchis pentru coltul exterior. Privirea ta va fi mult mai expresiva si luminoasa. 
  • nu uita sa iti pensezi sprancenele foarte bine, potrivit fizionomiei chipului tau. De obicei persoanele care au ochii negri au sprancenele foarte dese. Daca le vei lasa asa, privirea ta va fi intunecata iar cearcanele vor fi scoase in evident. 
  • fardurile sidefate sunt cele mai potrivite ochilor negri. 



 Machiajul pentru ochii verzi 


Daca ar fi sa ne inspiram intodeauna din natura atunci cand ne machiem, cu siguranta nu am da gres niciodata, pentru ca natura este cel mai bun profesor cand vine vorba de culori si combinatiile lor. De cate ori nu ai ramas profund impresionata de anumite lucruri, neputand sa-ti misti privirea de la ele cateva minute in sir? Si ca sa exemplificam mai bine: cum ti se pare un camp de floarea soarelui (verde+galben), un buchet de trandafiri rosii (verde+rosu), o livada de ciresi inflorita (verde+maro+roz deschis)? Nu-i asa ca acum iti poti da seama foarte usor care sunt culorile si nuantele care se potrivesc ochilor verzi? 

Pentru machiajul de zi si pentru machiajul de seara alege culori sidefate cu texture usoare care sa nu-ti incarce pleoapa de fard precum: toate nuantele de maro, de la cel mai deschis la cel mai inchis (auriu, bej, crem, pamantiu, cafeniu, ciocolatiu), toate nuantele de verde, de la vernil pana la verde electric, toate nuantele de violet (roz, lila, pruna, indigo) si tonurile de gri pana la negru, iar pentru machiaje foarte jucause alege galben, portocaliu si rosu



Eye-liner-ul: este de preferat sa folosesti eye-liner in nuante cat mai colorate si metalizate precum: verde electric, roz, violet sau ciocolatiu. Daca timpul nu-ti permite sau nu ai inspiratie poti folosi doar eye-liner in conturarea ochilor si va fi de ajuns pentru a avea un machiaj reusit. 

Mascara: este indicat ca rimelul sa fie in nuante de negru, maro sau chiar violet sau verde pentru un machiaj jucaus. 

Exemple de machiaj pentru ochii verzi 


EXEMPLUL 1 Pe arcada si in coltul interior al ochiului, se aplica, cu ajutorul unui aplicator cu buretel, un fard bej sau alb stralucitor iar apoi cu o pensula fina, traseaza linia de sub genele inferioare cu o nuanta de verde sau violet. La sfarsit, se aplica rimelul. Alege clasicul rimel negru sau, daca vrei sa sochezi, poti folosi unul albastru inchis – iti va face ochii si mai expresivi. 

EXEMPLUL 2 Pe arcada si in coltul interior aplica un fard foarte sidefat roz pentru luminozitate, pe pleoapa mobile un fard verde iar in coltul extern un fard pruna sau violet. 

EXEMPLUL 3 Pe arcada si in coltul interior aplica un fard auriu, pe pleoapa mobila un fardcafeniu iar in coltul extern un fard ciocolatiu inchis. 

EXEMPLUL 4 Alte combinatii minunate se mai pot face intre auriu si verde, roz si verde, lila si violet, portocaliu si ciocolatiu, galben si rosu, verde si rosu, roz perlat si gri inchis, purpuriu si maro. 

Sfaturi pe scurt pentru persoanele cu ochi verzi 

  • cele mai indicate texture de farduri sunt cele sidefate sau chiar stralucitoare. 
  • un auriu deschis sau bej aplicat in coltul intern al pleoapei cat si pe arcada iti va deschide privirea si iti va face ochii sa para mari mari. 
  • pentru machiajul de seara, un creion negru sau verde functioneaza de minune. Putin fard roz, nu foarte strident, aplicat in coltul intern cat si pe pleoapa mobila al ochilor creeaza un efect interesant. 
  • cel mai interesant smokey-eyes pentru ochii verzi este cel facut in nuante de violet. Machiajul pentru culori mai deosebite de iris 


Ochii caprui spre verde 


Daca ochii tai au o nuanta schimbatoare, osciland intre caprui si verde in functie de lumina zilei sau starea ta de spirit, atunci esti o norocoasa pentru ca te poti machia astfel incat sa obtii culoarea pe care o doresti: ori verde ori caprui. Nuantele cele mai indicate sunt: marourile (de la cel mai inchis pana la cel mai deschis — bej, auriu, bronze, cafeniu, ciocolatiu), toate nuantele de verde dar si toate nuantele de violet — de la lila, indigo sau pruna. 

Pentru mai multa profunzime foloseste creionul dermatograf negru cat si rimelul negru in doua straturi. 

In opinia mea, persoanele cu ochii gri sunt cele mai rar intalinte. Griul nu trebuie confundat cu albastrul. Este adevarat ca el poate contine tente de albastru-bleu, insa nuanta nu este tocmai albastra. 

Daca te numeri printre putinele persoane cu aceasta nuanta de ochi, atunci ar trebui sa stii ca cele mai indicate culori sunt: rozul deschis, griul cenusiu, turcoazul, lila-ul si bleu-ul ciel. 

Pentru un machiaj de seara sau pentru profunzimea privirii, pe langa culorile enumerate mai sus aplica in coltul exterior al pleoapei gri foarte inchis sau negru. 

Tu ce culoare ai ochii? 


Fie ca ai ochii verzi, albastri, caprui sau negri, atat timp cat cunosti foarte bine regulile de baza, nu vei avea cum sa dai gresi in realizarea machiajului. 




Toti ochii sunt la fel de frumosi si fiecare are farmecul sau personal, insa cu un machiaj potrivit poti sa iti scoti si mai bine trasaturile naturale in evidenta. 


Lasa-ti inspiratia sa zburde liber si fa combinatii cat mai interesante in functie de culoarea irisului tau, dar si in functie de momentul zilei si ocazie. Asadar…

Comentarii