Protejeaza-ti pielea de soare!

Mersul la plaja este una dintre micile bucurii ale vietii care, pe deasupra, nici nu costa nimic. Cam asta cred multi dintre cei care se expun excesiv la soare pe timpul verii. Nimic mai fals!

Expunerea la razele ultraviolete, fara protectie solara, poate avea un cost extrem de mare - sanatatea sau chiar viata. Unul dintre principalele pericole este reprezentat de diferitele tipuri de cancer de piele, cel mai agresiv si mai des intalnit fiind melanomul.


Din dorinta de a avea o piele bronzata, in cel mai scurt timp, numeroase persoane ignora sfatul medicilor si nu folosesc cremele cu factor de protectie solara.


Razele UVA si UVB

In timp ce radiatiile UVB cauzeaza "arsuri solare", radiatiile UVA cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele. Factorul de protectie solara (SPF) se refera numai la nivelul echivalent de arsura (radiatie UVB), dar nu si la efectele similare ale radiatiei UVA.

Produsele de protectie solara care asigura protectie numai impotriva radiatiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranta, intrucat acestea permit radiatiilor periculoase UVA sa ajunga la piele, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Alegerea, dar si modul de aplicare a produselor cu factor de protectie solara sunt extrem de importante. Nivelul factorului de protectie se incadreaza intre 6 si 50+. Persoanele blonde, cu ochii albastri si pielea deschisa la culoare trebuie sa foloseasca un factor de protectie mai mare decat cele brunete, cu pielea maslinie.

Nivelurile de protectie solara inscrise pe etichetele produselor sunt:

  • Protectie scazuta: 6, 10 SPF
  • Protectie medie: 15, 20, 25 SPF
  • Protectie ridicata: 30, 50 SPF
  • Protectie foarte ridicata: 50+ SPF
Pentru copii este recomandat un factor de protectie cat mai mare. "Pe plaja, cea mai buna varianta este ca cel mic sa fie partial imbracat, cu tricou si pantaloni scurti dintr-un material dens (bumbac), ce ofera, astfel, o protectie impotriva radiatiilor ultraviolete; daca materialul este ud, o parte din aceasta protectie se pierde. Copilul trebuie sa poarte o palarie cu boruri care sa-i protejeze fata, urechile si gatul. Aplica pe pielea copilului o crema cu factor de protectie solara (SPF) de minimum 15, cu 30 de minute inainte de a ajunge la plaja. Foloseste produse ce specifica pe ambalaj ca au protectie dubla fata de UVA si UVB sau produse special concepute pentru copii", declara Dr. Adina Alexandru, medic dermatolog.


Pe langa folosirea cremelor cu factor de protectie solara, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentiale, recomandate de Comisia Europeana:


  • Evita expunerea excesiva la soare la orele de varf, de obicei intre orele 11.00 si 15.00; in cazul in care nu este posibil sa te adapostesti de soare, palariile si ochelarii de soare pot oferi protectie suplimentara;
  • Foloseste produse de protectie solara care protejeaza atat impotriva radiatiilor UVB, cat si a celor UVA;
  • Evita expunerea directa la soare a bebelusilor si a copiilor mici;
  • Aplica o cantitate suficienta de produse de protectie solara. Aplicarea corecta a produsului este la fel de importanta ca si alegerea acestuia. Pentru a atinge nivelul de protectie indicat de factorul de protectie solara, trebuie aplicata o cantitate de 2mg/cm patrat. Aceasta reprezinta aproximativ 36 de grame (6 lingurite pline) de crema de protectie solara pentru un corp de adult. In prezent, consumatorii folosesc de obicei numai aproximativ o jumatate din aceasta cantitate. Produsul trebuie aplicat din nou dupa inot sau dupa stergerea cu prosopul, pentru a mentine protectia.


Avon iti aduce in aceasta vara o gama completa de produse cosmetice pentru ingrijirea si protectia pielii la soarele puternic.
Iata cateva din aceste produse:
  • 2 in 1 crema SPF 20 si baton SPF 30 pt protectia fetei 19.99 lei
  • Crema hidratanta SPF 50 pentru piele sensibila - 29.99 lei
  • Crema pt protectie solara cu minerale SPF 30 - 25.99 lei
  • Spray pt protectie solara cu absorptie rapida SPF 20 – 19,99 lei
  • Lotiune hidratanta pt protectie solara SPF 25 - 25.99 lei
  • Gel transparent pt piele sensibila SPF 10 - 19.99 lei

Cum sa folosesti corect lotiunea de protectie solara

Medicii spun ca, incepand cu anul 2009, numarul pesoanelor diagnosticate cu cancer de piele, mai ales cu melanomul malign, una dintre cele mai agresive forme de cancer, aproape ca s-a dublat. 

De aceea, specialistii recomanda evitarea expunerii la soare, la orele pranzului si folosirea produselor de protectie solara din abundenta.

Pentru o protectie solara cat mai eficienta, medicii spun ca produsele speciale trebuie aplicate intr-un strat destul de generos, iar un adult trebuie sa foloseasca cel putin 30 de mililitri de crema de protectie solara, ceea ce inseamna consumul a 150 de mililitri de crema antisolara pe parcursul a cinci zile de expunere la soare. 

De asemenea, este foarte important ca produsele de protectie solara sa fie reaplicate la fiecare doua ore si mai ales dupa contactul cu apa, deoarece, desi cremele de protectie solara sunt destul de grase si nu se dizolva foarte usor, acestea isi pierd din proprietati si, implicit, din eficienta daca intra in contact cu alte substante. 

Totodata, este esential ca pielea sa fie curata inainte de a aplica cremele de protectie solara, deoarece orice alte lotiuni aplicate inainte pot diminua eficacitatea acestora. 

Este important, de asemenea, ca lotiunile de protectie solara sa fie aplicate cu cel putin 20 de minute inainte de expunerea la soare, pentru a fi bine absorbite in piele si pentru a avea o eficacitate cat mai mare. 

Zonele corpului lasate de obicei fara protectie

O alta greseala frecventa este omiterea aplicarii de protectie solara pe gat, maini, piept si buze, fapt dovedit de numeroasele cazuri de cancer diagnosticate in aceste zone ale corpului a caror incidenta a crescut in ultima perioada de aprope opt ori, mai ales in cazul femeilor. 

Protectia solara este extrem de importanta mai ales pentru copii. Pielea lor sensibila atrage ca un magnet razele ultraviolete chiar si la cea mai mica expunere, asa ca trebuie sa fii mereu atent, deoarece pielea copiilor este de cinci ori mai subtire decat cea a adultilor. 

Capacitatea dermei de producere a melaninei, substanta care creeaza o protectia naturala a pielii impotriva radiatiilor, nu este suficient dezvoltata in copilarie, fapt ce duce la afectarea directa a AND-ului celular al copiilor, crescand astfel riscul de aparitie a cancerului de piele mai tarziu. 

Potrivit ultimelor studii, peste 50% din expunerea la radiatiile UV este acumulata in prima parte a vietii, pana la varsta de 19 ani, iar 20% din copii sufera arsuri solare severe cel putin o data, de aceea folosirea si aplicarea corecta a produselor de protectie solara este esentiala pentru micutul tau. 

La fel ca si in cazul adultilor, crema de protectie solara trebuie aplicata la copii cu cel putin 30 de minute inainte de a merge la plaja sau de a iesi din casa. Aplica pe pielea micutului tau o cantitate cat mai mare de protectie solara si ai grija ca aceasta sa acopere intreaga suprafata a corpului. 
Nu uita ca protectia solara trebuie reaplicata la fiecare doua ore si alege pentru micutul tau creme de protectie solara cu spectru cat mai larg, care sa fie rezistente la apa, hipoalergenice si fara parfum. 

Produse de protectie solara de la Avon

Pentru ca Avon are grija de sanatatea ta si este alaturi de tine chiar si cand te afli in bataia razelor ultraviolete, iti ofera unele dintre cele mai bune produse de protectie solara, create special pentru tine si familia ta. 

Sun + Maxi Tan 


Sun + Maxi Tan este o lotiune de protectie solara cu betacaroten, cu o aroma placuta de portocala si care se absoarbe usor in piele, fara sa dea o senzatie lipicioasa.
Se aplica inainte de expunerea la soare si ofera pielii un bronz subtil. Extractul de Cola si L-arginine ajuta la accentuarea bronzului, lasand pielii un aspect catifelat si hidratat. 


Sun + Medium SPF 25


Sun + Medium SPF este o crema de protectie solara, creata special pentru pielea sensibila. Este rezistenta la apa si bogata in vitamina E si extract de aloe, care ajuta la calmarea pielii sensibile, oferindu-i in acealasi timp si protectia de care are maxima nevoie. 

Sun + High SPF 50 pentru fata


Deoarece pielea fetei are nevoie de o ingrjire speciala si o protectie solara superioara, iti recomandam o crema de fata Sun + High SPF 50, o formula usoara, care nu contine uleiuri, bogata in vitamina E si cu actiune antiimbatranire. 

Sun + after sun 


Sun + after sun este o crema usoara, care se aplica dupa plaja. Are o aroma tropicala si, in plus, contine numeroase vitamine si nutrienti din unt de shea, cacao, panthenol si aloe vera, care ajuta la hidratarea si calmarea pielii uscate si aspre, facand-o catifelata si dandu-i un aspect sanatos. 

Comentarii