Arta aromelor

Crearea aromelor este o artă, care a fost dezvoltată pe parcursul la mai multe secole. Cu toate că existe milioane de arome, nesfirșite posibilități de a le combina, pentru toate este o formulă de bază. Învață ce stă în spatele arhitecturii mirosurilor.
Aroma pe care o primim frumos ambalată este rezultatul numeroaselor încercări de a amesteca ingredientele pentru a gasi combinația cîștigătoare. Combinate împreună, notele crează ceva special care determină caracterul aromei. Alegerea notelor vorbește despre categoria din care va face parte parfumul, exemplu floral, citrus-floral, oriental-floral, si care dă și indiciu referitoare la persoana care îl va purta.
Compoziția notelor din parfumuri nu este niciodată o coincidență. Fiecare notă are o semnificație diferită și interacționează cu celelalte în felul său specific. 
Notele mai evocă și anumite asocieri, de exemplu petale delicate de roze- dispozitie romantic, lemn de cedru- eleganță, suc de portocale- explozie de energie. Orice începe cu inspirație, care de cele mai multe ori vine din natura, dar uneori este mai abstract, ca o amintire, un apus de soare, sau o emotie. 
Această inspirație este ulterior trasnportată către parfumeri în 3 acorduri, topul, de mijloc, sau baza, dintre care fiecare poate fi mirosită la un moment sau altul după aplicarea parfumului.
Notele de top
Notele de top se mai numesc note de introducere. Ele sunt cele mai volatile dintre toate notele și sunt acele note care își surprind simțurile la inceput, care determină dacă îți place sau nu mirosul. În notele de top de obicei poți întîlni citrice, fructe ușoare sau ierburi.
Notele de mijloc
Dupa o perioadă, cînd notele de top se evaporează, începi să simți parfumul notelor de mijloc, care deobicei sunt inima parfumului. Ele au o durată îndelungată și sunt simțite foarte bine. Sunt de cele mai multe ori compuse din note florale sau de fruct cu o mică porțiune de arome orientale. Aceste note de mijloc dictează în mare parte apartenența la o categorie de parfumuri.
Notele de bază
Ultimul strat, care conține aceste note de bază, este cel mai greu și cel mai persistent dintre toate notele sus enumerate. Sunt relaxante în natură și au nuanțe calde, de lemn, animalistice, de santal, lemn de cedru, vanilie. Nuanțele lemnoase îmbracă parfumul într-o aură caldă.
Crearea aromelor este arta oamenilor excepționali care au un simț extraordinar olfactiv și o imaginație pe măsură. Ei sunt cel mai popular numiți Nasurile. Amestecînd acele 3 note, speciale fiecare in felul său, ei crează mii de configurații. Diferitele note sunt grupate în acorduri, iar într-un final devin compozițiile principale în aceste parfumuri.  

Comentarii